VOORWOORD

GIFTIGE COCKTAIL

FNV-bestuurder Erik Pentenga vindt het onzin om te denken dat onze economie niet zonder mensen kan die minder dan het minimum verdienen. Dus de positie van arbeidsmigranten moet hoe dan ook beter.

Hoe zeg je dat ook alweer? O ja, alle seinen op groen. Met andere woorden: nú is het moment. Daarom zeg ik: alle seinen staan op groen om nú iets te doen aan een betere positie voor de arbeidsmigranten in ons land. De problemen zijn genoegzaam bekend, evenals het feit dat de FNV al jaren probeert hier iets aan te doen. Onlangs hebben we hierbij een belangrijke steun in de rug gekregen van een 'aanjaagteam' onder leiding van Emile Roemer, dat een reeks van voorstellen heeft gepresenteerd om de problemen rond de beloning, huisvesting en onzekerheid van arbeidsmigranten te tackelen. Hulde voor het team. De analyse is grondig en de voorstellen zijn concreet en zullen zeker helpen. Jullie voelen ‘m al aankomen: maar. Prima aanbevelingen dus, maar ze zullen niet helpen de diepere oorzaken van de misstanden tegen te gaan. De voorstellen kunnen zeker leiden tot betere beloningen, betere huisvesting, meer werkzekerheid en meer, maar zonder aanvullende maatregelen blijft het systeem waaronder dit alles heeft kunnen ontstaan gewoon overeind.

UITGEKOOKTE ONDERNEMERS

Het probleem is dat we in Nederland veel te veel flex toestaan. Tegelijkertijd faciliteren we de werkgevers met liberale fiscale en andere wet- en regelgeving waarmee ze de onderkant van de arbeidsmarkt als een sinaasappel kunnen uitpersen. Dit tezamen maakt een giftige cocktail, die het voor uitgekookte ondernemers mogelijk maakt om met de inzet van arbeidsmigranten geheel 'legaal' de werkgeverskosten ruim onder het wettelijk minimumloon te brengen. Bij Nederlandse arbeidskrachten lukt dat niet. Bij hen mag je geen 'huisvestingskosten' op het salaris inhouden. Het is onzin om te denken dat de Nederlandse economie niet zou kunnen draaien zonder werknemers die minder verdienen dan het minimum. Het is ‘een kwestie van beschaving’ om andere keuzes maken. Hoe nodig is het bijvoorbeeld dat we als consument tot twee minuten voor middernacht nog een magnetron kunnen bestellen, zodat die de volgende morgen al afgeleverd kan worden? De distributiecentra staan hier in Nederland langs de grens en niet in België of Duitsland. Waarom niet? Omdat die landen wettelijk niét toestaan dat mensen dag en nacht moeten werken zonder een deugdelijke vergoeding, zonder toeslagen en dat kosten voor huisvesting en ziektekostenverzekering zomaar van je loon afgehaald kunnen worden.

FOUTEN HERSTELLEN

Jammer dat we corona nodig hebben gehad om, zoals Roemer het noemt, ‘de arbeidsmigranten als tweederangs burgers’ voor de politiek zichtbaar te krijgen. Dat had veel eerder gekund, als er naar de FNV was geluisterd. Maar goed, dankzij het aanjaagteam liggen de kaarten nu alsnog eindelijk open en bloot op tafel. Nu is het aan de politiek om eerder gemaakte fouten te herstellen. Daarmee bedoel ik niet alleen correctie van de uitwassen, maar het voorgoed voorkomen hiervan. Wilde ik op deze plek nog meer kwijt over dit onderwerp? Nee. Lees vooral het artikel over het aanjaagteam verderop in dit e-magazine. Nog wel dit: ik wens jullie allemaal heel fijne feestdagen en een voorspoedig nieuwjaar! En ik hoop dat de arbeidsmigranten in ons land er die dagen ook warm en gezellig bij kunnen zitten.

Erik Pentenga bestuurder FNV Flex & Naleving

Deel deze pagina