VOORWOORD

ERIK

‘Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, zo noem ik dat’

beeld Jan Lankveld

Minder flex?

De overheid wil flexarbeid minder flexibel en duurder maken en heeft daarom een nieuwe wet bedacht: de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Er zitten goede onderdelen in: payrollers krijgen de hele cao en pensioenregeling van het bedrijf waar zij werken in plaats van de uitzend-cao; en flexibele contracten bij alle werkgevers krijgen een hogere WW-premie dan vaste contracten.

Maar laten we vooral ook lering trekken uit de discussie die we al langer rond flexwerk voeren. De les die we hebben geleerd is dat elke keer wanneer we vormen van flex aanpakken, de markt steeds weer op zoek gaat naar goedkope alternatieven. Arbeidsmigranten inschakelen bijvoorbeeld.

Ik houd me nu al een tijdje bezig met de misstanden in ons land rond het inhuren van arbeidsmigranten en ik moet zeggen: daar word ik niet vrolijk van. Werkgevers, bemiddelaars, huisvesters; iedereen ziet wel een verdienmodel in de arbeidsmigrant. Is het niet het ontlopen van de sociale premies, dan zijn het wel de hoge huisvestingskosten die met het loon worden verrekend. Om maar niet te spreken van de idiote woonboetes en schadevergoedingen die zomaar op het loon worden ingehouden.

Voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, zo noem ik dat. Ten koste van de ingevlogen werknemers die keihard moeten werken en lange dagen maken voor een minimaal loontje. Ik zou het in deze tijd van het jaar graag anders zien, want dit beeld past niet echt bij mijn kerstgedachte.

Als we écht iets willen doen aan de misstanden, dan zullen we ook eens naar de fiscale wetgeving moeten kijken. Zowel die van Nederland als die van de Europese Unie. Zolang je werkgevers tot wel 30 procent premievoordeel geeft voor het inschakelen van arbeidsmigranten zal het misbruik van deze mensen blijven voortbestaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en daar zal ook de komst van de WAB – helaas – weinig aan veranderen.

Ik hoop dat ik jullie met deze woorden niet teleurstel. Laten we vooral opgewekt vooruit kijken naar weer een nieuw jaar waarin we onverminderd doorgaan met onze strijd tegen dit soort misstanden. Fijne feestdagen allemaal!

Erik Pentenga,

bestuurder FNV Flex