RAPPORT

UITZENDKRACHT ZIT VAST IN DRAAIDEUR

Tekst Ronald de Kreij Beeld Rob Nelisse, Liesbeth Dinissen

Bedrijven als Philips, PostNL, distributiecentra en KLM grossieren in uitzendkrachtenen en maken daarbij volop gebruik van draaideurconstructies. Hierdoor werken medewerkers jarenlang via uitzendcontracten en hebben ze geen zekerheid over werk en inkomen.

FNV Flex heeft een rapport gepubliceerd waarin de bond aantoont dat grote bedrijven samen met gerenommeerde uitzendbureaus op grote schaal uitzendkrachten inzetten. Het gaat daarbij vrijwel altijd om structureel werk, terwijl de uitzendkrachten nauwelijks zekerheid krijgen over werk en inkomen. Ze kunnen elke dag te horen krijgen dat ze niet meer nodig zijn. Dan worden ze ingeruild voor andere uitzendkrachten met even weinig zekerheid.

Bestuurders en kaderleden van de bond hebben het rapport 'Vast in de draaideur' aangeboden aan leden van de Tweede Kamer. De FNV heeft hiervoor onderzoek gedaan onder ruim 1100 uitzendkrachten, waarvan er veel langdurig in uitzendbanen vastzitten. Het rapport bevat persoonlijke verhalen van onder andere uitzendkrachten Ali Farissi en Anna Dolanska (zie elders op deze pagina) met daarnaast flink wat cijfermateriaal. Ook wordt er een hoofdstuk gewijd aan onderzoek van de Erasmus Universiteit dat vaststelt dat uitzendkrachten bewust in onzekerheid worden gehouden.

Op het Plein voor de Tweede Kamer voerde de FNV actie voor afschaffing van de doorgeschoten flexibiliteit op de arbeidsmarkt.

WERKGEVERS SCHUIVEN HUN ONDERNEMERS-RISICO’S AF OP UITZENDKRACHTEN

EEN OP DRIE IS FLEXWERKER

Werkgevers houden uitzendkrachten met actieve strategieën in de meest onzekere fase van uitzenden (fase A of B). Ze beëindigen hun contract net voordat ze in een volgende fase terecht zouden komen en nemen andere uitzendkrachten aan of laten dezelfde uitzendkrachten na een onderbreking van zes maanden terugkomen waarbij de eerdere fase opnieuw ingaat.

De FNV wil dat het nieuwe kabinet maatregelen neemt waardoor het voor werkgevers niet langer lucratief is om uitzendkrachten steeds zes maanden op 'WW-vakantie' te sturen. In het rapport staan verschillende aanbevelingen hiervoor. Zo wil de bond onder meer een flextoeslag, maar ook dat uitzendkrachten vanaf dag één dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als hun collega’s.

Meer zekerheid voor werknemers en de vaste baan als norm sluit aan bij het recente SER-advies over een nieuwe, eerlijke arbeidsmarkt waar ook werkgevers – zoals de werkgeversorganisatie VNO-NCW – hun handtekening onder hebben gezet. De FNV wil deze afspraken dan ook liefst per direct terugzien aan de cao-tafels en in het regeerakkoord.

In Nederland is gemiddeld een op de drie werkenden flexwerker. Bij de pakketsorteercentra van PostNL is 90 procent van de duizenden sorteerders uitzendkracht, bij Philips wordt zo’n 30 procent als uitzendkracht rondgepompt, en bij de Rijksoverheid werd in 2020 zo’n 1,7 miljard euro aan externen uitgegeven. In de distributiecentra werken vooral arbeidsmigranten op uitzendcontracten. Hun werkdruk is gigantisch vanwege de hoge prestatienormen. Door uitzendkrachten jarenlang rond te pompen, maken deze bedrijven winst over de rug van deze medewerkers. Omdat die nauwelijks enige zekerheid van werk en inkomen hebben, wentelen de werkgevers hun ondernemersrisico’s af op deze werkenden.

In het rapport bepleit de FNV een einde aan de doorgeschoten flex en herstel van de vaste baan als norm.

ANNA DOLANSKA (37)

werkt als uitzendkracht via Tempo Team 10 jaar in een pakketsorteercentrum van PostNL ‘Op de schermen in de kantine vertelt PostNL hoe belangrijk ze het vinden om goed voor hun mensen te zorgen, maar wij als uitzendkrachten weten dat dit niet voor ons geldt.’ ‘Het salaris bij PostNL is niet genoeg om een eigen huis te huren.’

NIET VOOR HET EERST

Arbeidsmigranten vormen een groep werknemers die in Nederland veel op uitzendbasis werken. Zij nemen binnen de groep flexkrachten een bijzondere positie in vanwege de koppeling van hun uitzendbaan aan huisvesting. Is er geen werk meer, dan heeft de arbeidsmigrant gelijk ook geen dak meer boven zijn hoofd.

Enkele arbeidsmigranten boden daarom tegelijk met het FNV-rapport 'Vast in de draaideur' een petitie aan de Tweede Kamer aan. Ze willen snel actie van de politiek. Want ondanks de consensus in de Tweede Kamer dat scheiding van bed en baan nodig is, gaan gedwongen huisuitzettingen nog altijd gewoon door.

Meer weten over de erbarmelijke ervaring van uitzendkrachten? Kijk dan op de website www.fnv.nl/eerlijk-werk naar hun verhalen. Teken dan ook gelijk de petitie van de FNV vóór eerlijk werk.

ALI FARISSI (60)

werkt als uitzendkracht via Randstad 17 jaar als operator bij Unilever ‘Een vaste baan, daar durf ik bijna niet meer van te dromen.’ ‘Als ik bij andere bedrijven naar een soortgelijke baan solliciteerde, was het standaard antwoord dat ik eerst via een uitzendbureau kon komen werken. Hetzelfde uitzendbureau waar ik al jaren voor werkte. Je komt er gewoon niet tussen.’

Deel deze pagina