FAT CAT

RANDSTAD OP ÉÉN NA GROOTSTE CORONAPROFITEUR

Tekst Ronald de Kreij Beeld Willem Croese, FNV

WINNAAR WERD AHOLD; RANDSTAD EN POSTNL MAKEN DE TOP 3 COMPLEET

Enig idee wat hoogste baas Jacques van den Broek van uitzendorganisatie Randstad verdient? Bijna 3,3 miljoen euro per jaar. Dat betekent dat hij al op 3 januari 2022, om precies te zijn om 12.08 uur, evenveel had verdiend als veel van zijn uitzendkrachten in een heel jaar.

In een door de FNV georganiseerde online verkiezing van “de grootste coronaprofiteur van Nederland” bereikte Randstand een podiumplaats. Winnaar werd Ahold; PostNL maakte de top 3 compleet.

De verkiezing van de grootste coronaprofiteurs was een nieuw onderdeel van de drie jaar geleden voor het eerst door de FNV georganiseerde Fat Cat Day: een dag in januari waarop de veertien meest invloedrijke ceo’s in Nederland gemiddeld al een beloning op zak hebben waar iemand met een minimumloon het hele jaar voor moet werken. De hoogste bazen van Philips, Ahold en Shell hadden zelfs al op 2 januari vroeg in de ochtend een minimum jaarloon binnen. Randstad-baas Van den Broek moest toen nog een dag werken om dit zelfde resultaat te boeken.

AANZIENLIJK GEPROFITEERD

Toen de coronacrisis begon, zetten bedrijven op grote schaal hun uitzendkrachten op straat. Slecht nieuws voor uitzendbureaus, zo leek het, maar dat viel nog te bezien. Aan het begin van de crisis zakte de beurskoers van Randstad inderdaad in, maar al gauw kregen beleggers weer vertrouwen in het verdienvermogen van het bedrijf en schoot de koers omhoog.

Randstad ceo Jacques van den Broek is naar eigen zeggen ‘optimistisch over de omzet- en winstperspectieven’. De hoogste winstmarge haalt het bedrijf in Nederland, mede doordat Randstad aanzienlijk heeft geprofiteerd van corona-gerelateerde diensten zoals vaccinaties, callcenters, en tests.

Op 3 januari 2022 om 12.08 uur had de hoogste baas van Randstad al een minimumjaarloon verdiend.

Anders dan meeste uitzendkrachten leed de koers van het aandeel Randstad totaal niet onder de coronacrisis.

SCHEVE VERHOUDINGEN

‘De verhoudingen tussen de grootverdieners en mensen met een minimum of modaal inkomen zijn nog steeds ongelooflijk scheef’, reageert FNV-bestuurslid Petra Bolster. ‘Van het huidige minimumloon van 10,48 euro bruto per uur kunnen werknemers amper rondkomen. Het gaat daarbij, alleen al in de vitale sectoren, om zo’n 1 miljoen onmisbare werkers. Een schril contrast met de miljoenen euro’s winsten die ook in die sectoren worden gemaakt. Werknemers die rond het minimum verdienen, hebben vaak ook nog het meest te verduren van de coronacrisis, terwijl grote bedrijven als Ahold, Randstad en PostNL juist hebben kunnen profiteren.’

De koopkracht van mensen met een minimumloon is 20 procent gedaald sinds eind jaren 70 en de ontwikkeling ervan loopt al jaren achter bij de gemiddelde loonontwikkeling. Het nieuwe kabinet wil het minimumloon verhogen met 80 cent, verspreid over de komende vier jaar.

De FNV vindt dit veel te weinig. De vakbond voert sinds 2019 actie voor minimaal 14 euro bruto per uur. Voorts strijdt de bond er voor dat de koppeling tussen het wettelijke minimumloon en de AOW blijft bestaan. Het nieuwe kabinet is van plan deze koppeling door te snijden.

Deel deze pagina