GEMEENTE ROTTERDAM

MEER DAN GOED NIEUWS VOOR FLEXKRACHTEN

Tekst Ronald de Kreij Beeld Fleur Beerthuis, Doon van de Ven

‘MOOI OM TE ZIEN DAT NA ONZE ACTIE DE VERBETERINGEN STRUCTUREEL ZIJN DOORGEGAAN’

Het goede nieuws brachten we een jaar geleden al. Maar nu is er meer dan goed vervolgnieuws uit Rotterdam: het hoge percentage flexkrachten bij de Dienst Werk en Inkomen is in korte tijd teruggebracht tot een 'gezonde' 10 procent flexibele schil. ‘Ik hoor alleen maar mooie verhalen.’

Een jaar geleden in het eerste nummer van 2020 van dit e-magazine meldden we het volgende: 'Ruim 200 uitzendkrachten die in Rotterdam al jaren worden ingezet voor het aan het werk helpen van anderen, krijgen nu alsnog ook zelf zekerheid. Dankzij steun van de FNV krijgen ze eindelijk een vaste aanstelling.' Nu, een jaar later, kunnen we in het eerste nummer van 2021 van dit e-magazine het volgende berichten: Niet alleen de ruim 200 flexkrachten die langer dan twee jaar hadden gewerkt voor de Dienst Werk en Inkomen van de gemeente Rotterdam hebben die vaste aanstelling te pakken, maar zo’n beetje iedereen die daarna goed is beoordeeld. De belofte om terug te gaan naar maximaal 10 procent flex in 2023 is al begin 2021 gerealiseerd.

MEER TE MELDEN

Er is meer goed nieuws te melden uit de Maasstad. Nieuwe medewerkers worden vanaf nu vooral intern geworven. Er staan veel vacatures open op de website van Werken voor Rotterdam. Mensen die via deze weg solliciteren, worden benaderd door een recruiter van de gemeente en krijgen een jaarcontract wanneer zij worden aangenomen. Ook het functiehuis is aangepast in hun voordeel. Wanneer zij een jaar hebben gefunctioneerd in de basisschaal volgt een beoordeling. Bij goed functioneren volgt gegarandeerd een hogere schaal en na een vastgestelde periode automatisch een vaste aanstelling. En dan ook nog dit: de 'angstcultuur' onder de medewerkers van de dienst waarover de media vorig jaar nog spraken en die zelfs leidde tot vragen in de Tweede Kamer, is met de komst van het nieuwe beleid verdwenen.

MOOIE VERHALEN

FNV-kaderlid Bas Hooijmans hoort de laatste tijd ‘alleen maar mooie verhalen’ van de mensen bij Werk en Inkomen, vertelt hij desgevraagd. ‘Er is heel veel veranderd, en dat alleen maar ten goede van de medewerkers. Het is mooi om te zien dat onze actie succes heeft gehad en dat de verbeteringen daarna structureel zijn doorgegaan. Naar mijn mening kunnen andere partijen een voorbeeld nemen aan Rotterdam. De gemeente heeft het heel goed opgepakt.’ Die situatie was wel anders toen de FNV zich met de kwestie begon te bemoeien. Dat is alweer een tijd geleden, want het heeft lang geduurd voordat de medewerkers de strijd durfden aangaan tegen de voortdurende onzekerheid waarmee zij kampten. De angst was te groot dat wie zijn mond open zou doen, zijn baan zou verliezen. Uiteindelijk durfden enkelen het toch aan. Fatima el Mourabit, organiser bij de FNV, belegde daarop enkele bijeenkomsten voor de flexkrachten en besloot over te gaan tot een aanpak die eerder in een vergelijkbare situatie bij de gemeente Amsterdam ook al succesvol was gebleken: handtekeningen verzamelen en die aanbieden aan de leiding. Toen dat geen concrete toezeggingen opleverde, zocht de bond het hogerop en toog naar de verantwoordelijke wethouder. Dat bracht de bal wél aan het rollen. De gemeenteraad ging zich er mee bemoeien, evenals de pers, maar uiteindelijk leverde ook dat weinig concreets op voor de flexkrachten. De verhoudingen verstarden eerder: de medewerkers voelden zich door hun werkgever geïntimideerd.

Gesteund door de FNV voerden de (toen nog) flexkrachten actie

UIT HET NIETS

En toen? Om maar te beginnen met Hooijmans: hij was een van de eersten die een contract te pakken kreeg. ‘Dat kwam zomaar uit de lucht vallen’, zegt hij. ‘Mijn leidinggevende meldde me dat de gemeente bij het aantrekken van mij als medewerker eigen werving zou hebben gedaan, dat ik daarom een payroll-kracht zou zijn, dat payrolling niet meer mocht en ik daarom een contract zou krijgen. Met nog zeventien anderen. Maar hoe de vork nou precies in de steel zat, dat kon niemand mij uitleggen.’ Ondertussen bleef Hooijmans zich inzetten voor zijn collega’s die nog altijd werden ingehuurd. Dit deed – en doet – hij als FNV-kaderlid. ‘Dat ben ik geworden door de acties die we hebben gevoerd. Toen viel het me op dat ik het leuk vind om collega’s te informeren.’ Even plotseling als zijn eigen aanstelling kwam op 20 februari ook het bericht uit de lucht vallen dat 230 uitzend-collega’s van Hooijmans eveneens een vaste aanstelling zouden krijgen. Wethouder Arjan van Gils trok het boetekleed aan: ‘Dit was geen goed werkgeverschap.’ Erkennen dat hij is wakker geschud door de acties van de FNV wilde de wethouder echter niet. ‘Maar de bond heeft het wel op de kaart gezet.’

Bas Hooijmans: ‘Er is veel veranderd, en dat alleen maar ten goede van de medewerkers’

Deel deze pagina